STK STARR dočekuje najtrofeniju europsku momčad i jednog od najboljih stolnotenisača svih vremena

STK STARR dočekuje najtrofeniju europsku momčad i jednog od najboljih stolnotenisača svih vremena

30. listopada 2019.

STARR DOČEKUJE NAJTROFENIJU EUROPSKU MOMČAD I JEDNOG OD NAJBOLJIH STOLNOTENISAČA SVIH
U sklopu 4. kola Lige prvaka (30. listopada) u Varaždinu će gostovati najtrofejnija njemačka momčad Borussia Düsseldorf. U riznici imaju čak dvije titule više od nogometnog kluba Bayern (69). U svojoj bogatoj povijesti osvojili su 71 titulu, 30 puta su bili njemački prvaci, 26 puta su osvajali njemački kup i na to dodali 15 europskih naslova. Od toga 11 puta su osvajali Ligu prvaka i 4 puta ETTU Cup. Nekoliko puta su se dodatno upisali u knjige rekorda s obzirom da su u istoj sezoni osvojili sva tri naslova (Liga prvaka, Njemačko prvenstvo i Njemački kup) što im je polazilo za rukom 2010., 2011. i 2018.

Borussia Düsseldorf osnovana je 1949. kao nezavisni stolnoteniski klub iz Policijskog sportskog saveza. Prvi nastup u Bundesligi ostvarili su u sezoni 1967/68. i od tada su stalno prisutni u najjačem rangu njemačkog stolnog tenisa i to uglavnom u samom vrhu. Velik trag u ovom klubu ostvario je i hrvatski trener Mario Amižić koji je u klubu bio od 1986. do 1999. Od 1994. klub ima svoj trening centar koji uključuje hotel i multifunkcionalnu dvoranu (ARAG CenterCourt). Među stolnotenisačima ta dvorana je proglašena za najbolji trening centar u Europi.

TKO IGRA ZA BORUSSIJU?

Najveća zvijezda ove zvjezdane momčadi je Timo Boll, bivši broj 1 na svijetu koji je u klubu od 2007. Bit će to jedinstvena prilika za vidjeti na djelu jednog od najboljih europskih stolnotenisača svih vremena. Legendarni ljevoruki Nijemac trenutno je sedmi igrač svijeta, ljubiteljima stolnog tenisa sa sjevera Hrvatske bit će to jedinstvena prilika za vidjeti njegovu čaroliju. Aktualni europski prvak u svojoj riznici ima sedam europskih pojedinačnih naslova, ukupno 17 europskih naslova prvaka, tri pojedinačne olimpijske medalje (srebro i 2 bronce), broncu sa Svjetskog prvenstva itd. Zapravo ne postoji veće natjecanje na kojem taj ljevoruki Nijemac nije osvojio neku medalju.  S obzirom na to da ima 38 godina pitanje je hoće li ikad više takav igrač gostovati u Hrvatskoj, a pogotovo u vašem susjedstvu.

Ostatak momčadi je također vrlo atraktivan. Kristian Karlsson je 23. igrač na svijetu što mu je u dosadašnjoj karijeri najveći doseg. Riječ je o odličnom ljevorukom igraču koji je u 2019. igrao u finalu Zagreb Open. Standardni je član reprezentacije Švedske, koja je na posljednjem ekipnom Svjetskom prvenstvu osvojila brončanu medalju. U kolekciji ima još nekoliko medalja s europskih prvenstava (6), a najvrijednija je pojedinačna bronca s posljednjeg EP-a u Alicanteu 2018.

Ricardo Walther trenutno drži 48. mjesto na svijetu, a najbolji doseg bio mu je početkom 2018. kad je bio 27. Tom 27-godišnjem Nijemcu u lijepom sjećanju ostala je Hrvatska odnosno Zagreb. U 2014. osvojio je Zagreb Open u pojedinačnoj konkurenciji, 2018. je bio brončani, a dvaput je igrao i polufinale parova.

Egipćanin Omar Assar je perjanica afričkog stolnog tenisa. S Afričkog prvenstva u svojoj kolekciji ima 13 medalje, od toga deset zlatnih, s Afričkih igara osam medalja od toga pet zlatnih. Najbolji renking karijere ostvario je početkom 2018. kada je bio 16. na svijetu, dok danas drži 44. mjesto.

Sharath Kamal Achanta je već dulje vrijeme perjanica indijskog stolnog tenisa, a trenutno drži 41. mjesto na svijetu. Najjveće uspjehe ostvarivao je na Igrama Commonwealtha gdje je osvojio osam medalja od toga šest zlatnih. Prvi je Indijac koji je osvojio nacionalno prvwenstvo devet puta uzastopce, dok s Azijskih igara ima dvije bronce.

Anton Kallberg je najmlađi u Borussiji s 23 godine i jedini od spomenutih koji nije u svjetskom Top 50. Član švedske reprezntacije trenutno je 88. na svijetu, a svojevremeno je držao i 54. mjesto na svijetu. Zagreb će mu ostati u lijepom sjećanju jer je ove godine osvojio ITTF turnir, u finalu je totalno nadigrao sunarodnjaka i klupskog suigrača Karlssona.